Академия за реклама

През последните три дни се заредих стабилно с идеи и ентусиазъм от университета ми, но този път не от моя си департамент, а от съседите, които учат реклама. И както винаги, искам да споделя всичко това и с вас!

 Всичко започна с лекция за мястото на комуникациите в развитието на бизнеса от Леона Асланова от Мобилтел.

“Добрият продавач продава първо себе си, после компанията, за която работи, после продукта и най-накрая цената.”

Ако рекламираме в масмедиите ние се опитваме да продаваме храна за кучета на хора, които може би нямат куче. В дигиталните комуникации можем да фокусираме бюджета си само върху тези, които ще имат реален интерес към продуктите ни.

 

Александър Григоров от Тойотавзе думата и ни говори за екипните взаимодействия между компанията-клиент и комуникационната агенция.

“Процесът на развитие е също толкова важен колкото и резултата.”

Разказа ни за процесът на черната кутия, където можете просто да представите своя бриф и да чакате четири седмици, за да получите творческата идея от другата страна. Тогава не знаете какво се случва и целият процес е като в черна кутия. Това откровено вреди на отношенията клиент-агенция.

„Монопол върху креативността никой не може да има!“, но в рекламата изкуството се подчинява на бизнес целите.

Успешната работа в екип е резултат от прозрачна комуникация и откровеност, свободно споделяне на информация и материали, ясни очаквания и дефиниции за успех, споделения провал.

Според него мръсотията в рекламите и комуникациите не може да се предотврати, но може да се изчисти.

Александър даде няколко примера за добри рекламни кампании и работа в екип:

Даниела Узунова от Данон продължи с темата “Управление на търговската марка, роли и отговорности вътре в компанията”

Бранд мениджмънтът не е продажби и реклама.

“Да си Бранд Мениджър означава да си родител.”

Един от студентите се обади, че Danone за men може да се прочете и като “да, но не за мен!” 😀

Желез Атанасов от Noble Graphics пък беше един от най-готините лектори и разфасова структурата на една рекламна агенция:

 

Из презентацията на Желез Атанасов

Когато го попитаха какво е бъдещето на комуникациите в България, той отговори ” вижте какво се е случило в чужбина преди 3 години, това ще се случи при нас чак сега!”

Замисли ни и, че когато човек се е изгубил или не може да намери пътя докато кара кола, намалява или спира музиката сякаш това ще му помогне.

И като говорим за коли и реклами:

От New Moment дойде Ненад Лозович, който вярва, че в комуникационния бизнес не трябва да се фокусирате като търсите вдъхновение, а трябва да правите всякакви различности, защото най-добрите идеи идват от най-странните места.

“Рекламата не е спонсорирано изкуство. Тя трябва да е ефективна, да работи и да постига цели”

Ади,
a piece of Adi!