Кариера в България. Защо не?

Дори да си имам работа и да съм завършила в България (буквално миналата седмица защитих! йей!) ми беше много полезно да отида на форума “Кариера в България. Защо не?”

Интересно ми беше да видя хората, които са завършили образованието си в чужбина, но се връщат тук. Интересни ми бяха причините им, историите, навиците и поведението им.

От друга страна, исках да видя и работодателите, които специално си търсят хора, завършили навън…

Въпреки целия този интерес, нямаше да мога да присъствам, ако не бях блогър и не помагах за отразяването на събитието във Facebook event-a и в Twitter. Събитието е достъпно само за хора, които са учили в чужбина.

 

Кариера в България, защо не?

Панелна дискусия  “България 2020: Перспективи и рискове”

Модератор: 

Иван Бедров 

Участници:

Елена Маринова, Елица Панайотова, Зоя Паунова и човекът с оранжевата тениска, чието име отсъства в програмата и не чух на място.

Всеки от участниците разказа личната си професионална история. Смятат, че в България има място за всички, защото има недостиг на качествени кадри.

Хареса ми Елена Маринова,  президент и съдружник в Мусала Софт, която разказа как един ден се звъни на вратата й, една дама й дава папка и й казва, че знае как стават тези неща и е готова да си плати, след което си тръгва.

Елена отваря папката и вижда CV-то на дъщерята на въпросната дама…

Контактите трябва да се създават по естествен начин, като сме активна част от професионалната общност.

Стандартното изпращане на CV на HR-а, който получава по 100 такива всеки ден, е бавно и неефективно упражнение. Много по-успешно е да бъдеш активен в сферата, в която искаш да работиш целогодишно, а не епизодично само когато си търсиш.

Професионалистът става такъв, когато постоянно комуникира с останалите колеги в неговата сфера, ходи по събития, търси хора, обсъжда проблеми и е част от всекидневните дискусии онлайн.

Друга готина част беше нетуъркинга на кафе със секторите:

– Предприемачество
– Образование и култура
– Финанси, банково дело и консултантски услуги
– IT
– Право и данъци
– Маркетинг, реклама и PR
– НПО и гражданско общество
– Обществен сектор
– Индустрия Предприемачество:

Кариера в България, защо не?

Аз се присъединих към “Маркетинг, PR и реклама”, където се срещнах с Емилия Клайн и Павел Кунчев.

Емилия беше представител на Нестле и ми направи впечатление, че махна етикета на водата “Банкя”:

Кариера в България, защо не?

Накрая имаше 10-минутни презентации на хора, вече успели в България:

Кариера в България, защо не?

Адел Закут ме изненада, защото е от рядко срещаните хора, които независимо, че са доволно успешни в кариерата си, са доста скромни и неподправени. Представи се съвсем човешки с лице към аудиторията, а не към екран на презентация. Усмихнато обясняваше, че единственото което прави е да създава неща, които на самия него са му нужни. Държи се с екипа си като с приятели и заменя официалните тиймбилдинги с петъчна бира.

Точно такива предприемачи са ни нужни да подкрепят българските стартъпи и да виждат възможности, там където другите виждат проблеми.

На фона на черните костюми (към които имам слабост) зеленееха веселите му чорапи, което също представя свежестта на присъствието му.

Кариера в България, защо не?

Завършвам с една много готина идея на Easy Consult. В началото на събитието ми грабна окото това цветничко нещо с клечици, в което първоначално не виждах идеята. Обаче накрая минах отново оттам и го заварих доста заплетено, показвайки как всичко води отново до България.

Кариера в България, защо не?
 

Ади,
a piece of Adi!