Как да сме здрави, въпреки че седим по 8 часа?

Като млад човек уверено вярвам, че един ден ще съм готина здрава баба, която ще тича по полянките. И цялото седене в офиса по 8 часа пред лаптопа, последвано от още няколко часа седене в университета плюс късното “здравословно” похапване на студентска храна в леглото, няма да ме спрат. А, дано, ама надали.

Честичко се мъкна по бизнес семинари, жадна за нови знания и запознанства. Така попаднах и на един за здравен, който ме научи на малки хитринки, които всеки може да прави за да е по-здрав. За щастие успях да взема интервю от прекрасната лекторка д-р Райна Стоянова. Когато видиш един човек, можеш веднага да прецениш дали това, което прави за здравето си работи. Видиш ли Райна си убеден, че си разбира от работата.

Има ли начин да сме здрави, въпреки че седим на стол в офиса по 8-9 часа на ден?

Заседналият начин на живот би бил пагубен, ако целенасочено не полагаме усилия по посока на внасянето на повече динамика, във физическия смисъл на думата, в ежедневието си. Един час разходка дневно, предпочитането на стълбите вместо на асансьора, практикуването на някакъв спорт, минималното раздвижване през 60 мин в офиса -все примери за движение, които освен че ще ни предпазят от редица болести, ще ни помогнат да сме много по-ефективни на работното си място.

Можеш ли да ни дадеш пример за добра закуска, обяд и вечеря

На първо място не забравяйте за трите основни хранения, пропускането на всяко едно от тях води до забавяне на метаболитните реакции и до компенсиране с количествахрана и съответно запаси от мазнини при следващото хранене. Добрата закуска е лека и балансирана – пълнозърнеста или овесена каша с мляко, някакъв плод с половин кофичка кисело мляко, пълнозърнеста филийка хляб с парче сирене или просто някакъв плод, важното е да стартирате деня си с хранене, което да задвижи метаболитната машинка. Обядът е добре да е сготвен, топъл и зареждащ, но не прекалено, така че да ни се доспи- защо не топла супа или салата от пресни зеленчуци с филийка хляб, а вечерята- по-скоро протеинова- парче месо или риба на пара с малко зеленчуци.
Слушайте тялото си, хранете се бавно, дъвчете дълго и се наслаждавайте на всяка една хапка. Не се хранете ” на крак”. Искам някак си да накарам хората да се хранят съзнателно и с удоволствие, да обичат храната с всичките си сетива. Много ми става болно, когато виждам претъпкани чинии и тъпчене на усти и гърла с каквото и да е и какви ли не комбинации и това често са млади мъже и жени с претенции за афинитет и вкус към живота. Разбира се,този проблем, засяга повече културата ни на ниво манталитет, но смятам че именно в тези привички, се крие и ключът към разрешаването на генералния проблем с наднорменото тегло на съвременните млади хора.

fruits-and-vegetablesДа хапваме ли между храненията?

Междинните хранения ни помагат да не прегладняваме твърде много за основните, така че от тази гледна точка, са полезни. Едно междинно хранене между закуската и обяда и една следобедна закуска са напълно достатъчни, като това може да бъде някакъв фреш или смути, или пък шепа сурови ядки или плод.

Каква е причината все повече хора да страдат от инсулинова резистентност? 

Причината за инсулиновата резистентност, за съжаление, все още не е съвсем ясна. Това, което се знае със сигурност, е че е пряко свързана с нивото на затлъстяване в коремната област / т. нар висцерално затлъстяване/, а този тип пълнеене, освен с начина на живот, е свързан и с нивото на стрес или по-скоро с маниера ни на отреагирване на стреса.
Хранителният режим при инсулинова резистентност е този, който не позволява пулсатилно /рязко/ отделяне на инсулин от задстомашната ни жлеза, иначе казано, трябва да се предпочитат на храни с нисък гликемичен индекс. Това са храните, които бавно и постепенно освобождават своята енергия от въглехидратите. За да стане по -ясно ще дам пример с ориза – белият ориз е източник на бързи въглехидрати, тоест има висок гликемичен индекс; кафявият, този който е с повече люспи и фибри и изисква повече храносмилане, ще изисква повече енергия за усвояването си и ще освободи по-бавно и равномерно енергия за тялото,тоест той е с по-нисък гликемичен индекс.
Невинаги обаче хранителният режим е достатъчен при инсулинова резистентност; понякога се налага и терапия с лекарствени средства. Освен това, естествен начин да засилим чувствителността на инсулиновите рецептори е мускулното съкращение или систематичното практикуване на спорт.

Мит ли е, че не трябва да се яде след 18 часа?

Ако работим до късно или ако трябва да сме активни в по-късните часове, спазването на това правило, е невъзможно.
Важно е да осигурим адекватно време на стомашно-чревната си система, за да се евакуира храната и да имаме здрав и пълноценен сън. Затова, поне 2 часа преди да си легнем, е добре да сме приключили с приема на храни и напитки.

Фен ли си на суперхраните?

Разбира се, суперхраните са храни с лечебен ефект върху тялото; освен че са модерни, са и наистина много полезни. Аз съм им “фен” и често прибягвам до тях, особено когато се налага да съм изключително концентрирана и ефективна в работата си или когато искам бързо и сигурно да се заредя с енергия за дълго време.

Силовите тренировки само за мъжете ли са?

Силовите тренировки биха могли да бъдат адаптирани и към женското тяло, те изграждат мускулатура, която е тригер за метаболизма. Мускулите са значително по-тежки от мазнините и изключително важни за създаването на здраво и красиво тяло.

Кога е най-добре да се спортува – сутрин/вечер?

Сутрешното трениране е препоръчително, тъй- като освен че тонизира, събужда по уникален начин и зарежда с енергия, тогава и най- пълноценно се изгарят мазнините, заради циркадното отделяне на хормони на метаболизма. Липсата на време сутрин, обаче често налага вечерното трениране, така пък се отърсваме по здравословен начин от служебните проблеми и можем и да си осигурим истински пълноценен сън. Така че тренирайте, когато ви е удобно, важното е да е регулярно и умерено.fitness-girl-lawn-and-984834

Дай ни съвет как да направим кафето си сутрин по-здравословно, прясното мляко ок ли е?

Кафето само по себе си не е вредно, даже напротив, освен че тонизира и събужда, има протективно действие по отношение на черния дроб и дрениращо по отношение на бъбреците. Друг е въпросът, че не бива да се прекалява с него, което между впрочем важи за всяка храна. Ако сте любители на кафето, то предпочитайте прясно смляното по възможност органично кафе и не му добавяйте нито мляко, нито захар, така се губи истинският му вкус и част от лечебното му въздействие. Ако все пак за вас това е един ритуал и навик и не можете без нотка сладост, то добавете му наистина малко кафява захар или нектар от агаве.

• АДИ •
 FACEBOOK • INSTAGRAM • BLOGLOVIN • PINTEREST