Как да започнем да инвестираме?

„Пазарите са едни и същи, хората са различни.“ – Виталий Зарейчук

КАК ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ИНВЕСТИРАМЕ?

Процесът на инвестиране е дълъг и сложен, което демотивира повечето хора да се захващат с него. За тези, които се престрашат обаче този процес отваря много възможности. За да опростим сложнотията, може да следваме 10 лесни стъпки:

  1. Проучване на възможностите
  2. Съставяне на обща идея за стил на търговия – смел или сигурен
  3. Създаване на демо сметка – тя ще ни помогне да свикнем с платформата
  4. Създаване на стратегия – тя започва да се прилага директно на малка реална сметка
  5. Откриване и захранване на сметка за търговия
  6. Реално търгуване
  7. Постепенно обогатяване и конкретизиране на стратегията
  8. При добри резултати сумите трябва да се увеличават с плавни стъпки
  9. Усъвършенстване на търговията
  10. И най-важното – бързай бавно!

На фондовата борса може да се търгува с валута, злато и сребро, суровини, акции и облигации, индекси и сектори, опции и фючърси. Най-големите фондови борси са в Лондон, Ню Йорк, Хонг Конг, Токио и Франкфурт.

Когато избираме брокер, трябва да търсим коректни и реалистични взаимоотношения. Обикновено тези, които ни обещават много, не успяват да го реализират. Подтикването към твърде рискова търговия е често срещано, защото брокерите печелят от загубите. Брокерът трябва реално да участва в пазарите, а не само да ги предлага, за да е врял и кипял с възможните проблеми. Добрият брокер предлага колкото се може повече пазари, ниски транзакционни разходи (спредове + комисионни), бързина на изпълнението, съпорт и лично отношение, предлага обучение на клиентите си и няма скрити условия.

За да търгуваме успешно, на първо място е нужна желязна дисциплина, да рискуваме малко и да анализираме след действията. Никакви излишни емоции, а само спазване на личните правила и спазване на предварително начертания план.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КАПИТАЛОВИТЕ ПАЗАРИ И ВЗАИМНИТЕ ФОНДОВЕ?

Капиталовите пазари реално са опосредстващата връзка между предприемачите и хората със свободен капитал. Като функция, капиталовите пазари успяват да пренасочат спестяванията към инвестиции и са нещо като барометър за икономиката.

Участниците в капиталовите пазари най-общо са:
– Финансовите институции (търговски банки, пенсионни фондове, застрахователни компании, взаимни фондове, финансови компании, спестовни институции)
– Спестяванията на населението
– Фондови пазари или вторичен пазар
– Първичен пазар (IPO пазар)
– Регулатор

Взаимният фонд, от друга страна, е колективна инвестиционна схема, която се състои от провлечени средства, събрани от голям брой инвеститори (акционери), с цел да бъдат инвестирани в различни видове финансови инструменти.

Формите на инвестционна възвръщаемост са паричните потоци от проекти, лихвения доход от облигациите, капиталовите печалби и дивидентните доходи от акции.

Преди да започнем да инвестираме трябва да имаме предвид наличието на резервен фонд (месечният ни разход от 3 до 6 месеца). В допълнение трябва да определим склонността си към риска и какъв тип инвеститор сме. Задължително е да определим и инвестиционния ни хоризонт, колкото по-дълъг е той, толкова малък е шанса за загуби. Правилното разпределение на активите и дисциплинирането следване на избрания подход също са важни.

Всичко това научих на курса „Какво не ни казва Кийосаки?“. Организаторите бяха така любезни да предоставят на читателите на блога ми 20% отстъпка от цената на всеки модул с промокода apieceofadi.

Плюс това четирима късметлии от вас могат да спечелят безплатен модул по избор, ако се включат в играта на Facebook страницата на блога ми.

image_1 (2)

Успех!

Ади,
a piece of Adi!