SPF размисли

Ако сезоните бяха хора, със сигурност щях да питам лятото дали иска да сме си гаджета. Лятото си пада малко party animal, забаламосва ни с пясък и вълни, докато слънчо опича кожата ни малко по малко. Само 30% от хората използват слънцезащита. От тях само 1/2 я прилагат правилно, а стане ли въпрос за слънце, I get pretty serious.

Тенът е непостижимо състояние за кожата ми, но дори да не беше така, не бих излагала кожата си на слънце целенасочено. Почти всеки ще се съгласи с мен, но след като обуе късите панталонки за пръв път след зимата и види белите си краченца, ще затича да става оранжев. Ще се оправдаят с витамин D-то и с чиста съвест ще се въртят като палачинки на пясъка. Кожата е злопаметна и помни всяко изгаряне, всяка бенка и пигментация по нея. Точно заради това и заради le fiancée (до скоро познат като le boyfriend), се специализирах в Skin Checker. Ако не знаете какво е това, тези сладки далматинци ще онагледят.

На пръв поглед луничките са сладки и бенките могат да бъдат красиви, но с времето слънцето оставя и други следи. Дори да си млад, най-дълбокият слой на кожата ти вече крие как ще изглежда тя след 20 години. Видях моята преди няколко дни в къщата на Bioderma чрез компютърен 3D анализ. Иска ми се всеки, който мисли, че няма нужда да се пази от слънцето да може да види кожата си в дълбочина, за да осъзнае вредата от печенето. Но тези хора не биха си направили такава диагностика, правят си я хората, които се грижат така или иначе. Страшно е да видиш всички петънца, пигментации и бенки, които се крият в дълбоките слоеве на кожата ти, но е перфектен wake up call.

Лицето е изложено на слънчеви лъчи през цялата година и е частта, която трябва да пазим най-старателно. Повечето добри формули вече не са мазни, не оставят бял филм, с който изглеждаш като гейша и са некомедогенни, така че няма оправдание да не инвестираме в най-големия си орган – кожата. Това лято използвам няколко различни формули, които редувам в зависимост от условията. 

SPF Bioderma La Roche Posay

Единият е флуида на La Roche Posay ANTHELIOS SPF 50+, който ме опази успешно на пътешествието в Париж, където по цял ден се разхождах на слънце. Некомедогенен е и няма парабени, но ако сте перфекционисти на тема състав, трябва да знаете, че има 2 не толкова секси съставки – Triethanol amine и PEG-8 Laurate. Бял е на цвят, но не оставя филм по кожата. Няма мирис и е в удобна за пътуване опаковка. И най-хубавото е, че е матира кожата.

Друг продукт, който е нов на пазара е аквафлуида на Bioderma Photoderm MAX SPF 50+. Не матира кожата, но го харесвам поради други две причини – има лек цвят, който перфектно пасва на наистина светли снежанки. Не седи оранжево и не се окислява след няколко часа. Втората и най-важна причина е съставът му. Майка ми винаги се е грижила добре за кожата си и това й се отблагодарява, младее поне с 10 години. От нея съм се научила или да купувам качествена козметика, или въобще да не купувам. Затова преглеждам състава на козметиката, които използвам в cosdna.com Проверявайки състава на аквафлуида, почти всичко излиза в зелената безопасна категория, което е много рядко срещано при слънцезащитните продукти. Него използвам всекидневно, защото е мултифунционален – хидратира като крем, слънцезащита е с висок фактор и прикрива несъвършенствата като BB крем или дори лек фдт. Anthelios ползвам когато ще се снимам или ще съм цял ден на слънце и искам кожата ми да е матирана. 

• АДИ •
 FACEBOOK • INSTAGRAM • BLOGLOVIN • PINTEREST