Mini Succulent Garden – DIY

Любовта ми към сукулентчета и кактуси не е тайна за никого. Причината е, че те ми отвръщат със същото. Другите растения не го правят. Ако знаете само колко орхидеи са ми разбили сърцето! Кактусите също се правят на недостъпни и ме боцват от време на време, но поне прощават когато забравя да ги полея. Силни, независими растения, които се гледат практически сами. Благодаря им за което, защото това ми дава смелост да си ги купувам в индустриални количества и да правя някакви арт неща с тях. Като например малка сукуленчеста градинка/терариум за спалнята ми.

Succulent cactus terrarium

Прави се изключително, ама наистина изключително лесно. Трябват само:

  1. Сулуленти и/или кактуси
  2. Саксия/стъклен съд/каквото и да е било нещо, в което могат да се наредят
  3. Почва
  4. Камъчета

That’s it!

Аз използвах една чисто бяла голяма саксия от Икеа, която пасна перфектно. По принцип терариумите се правят в стъклени съдове/купи и т.н., но лично на мен не ми харесва да е в нещо прозрачно, в което ще се вижда почвата.

И така, първата стъпка е да покрием дъното с камъчета. Това действа като дренажна система, в която водата ще се оттича и няма да се задържа в корените на растенията, което би довело до изгниване. Може да ползвате и обикновени камъчета и/или пясък. Добре е да има и слой активен въглен. После слагаме почва, която е специално за сукуленти/кактуси и voila – основата ни е готова.

Сега идва забавната част – аранжирането на растенията. Започваме с най-голямото растение и вече около него нареждаме всички останали. Разбира се, всичко е въпрос на вкус и въображение. Just enjoy it.

За да стане още по-красиво, могат да се добавят бели камъчета най-отгоре. С тях растенията изпъкват повече и някак всичко става по-естетично. Такива камъчета има в Практикер и като цяло в почти всички по-големи цветарски магазини.

След като всичко е готово трябва малко да хидратираме почвата. За екстра грижа аз разтворих малко течна тор за кактуси и сукуленти във водата. Тя съдържа микроелементи, които подпомагат успешния цъфтеж и плодоносене. Достатъчно е да е добавя през 2 седмици. Малък hack e да използвате спринцовка – с нея водата достига точно където трябва, всичко останало остава сухо и чисто and it’s much much easier като цяло.

Мини градинката има нужда от светлина, като тя трябва да бъде не пряко насочена към нея, така че близо до прозорец би й било най-уютно. И това е, един супер релаксиращ мини проект за уикенда. Гледам градинката вече 2 седмици и ме радва всеки ден. Докато я правих изчетох доста неща и едното от сукулентчетата, които бях придвидила да сложа в градинка се оказа, че е станало “leggy”, тоест расте нагоре, за да достигне по-добре светлината. Затова го спасих от мъките му и всяко едно от листенцата зложих върху почва, за да израстат нови мини сукулентчета. Затова повече в следващия пост през идната седмица 🙂

• АДИ •
 FACEBOOK • INSTAGRAM • BLOGLOVIN • PINTEREST