Топла зима, студена пролет, дъждовно лято. Позната прогноза, а през последните години климата у нас като, че се настрои именно към този градус.

Каквато и прогноза да дадат синоптиците в лятото трябва да имаме едно на ум и да сме подготвени срещу извънредно високи температури.

В случай, че сте решили обратно на доскорошните методи на поведение, да обърнете по-сериозно внимание върху здравето си, то добре е и да научите за някои от съветите, които дават специалистите:

Внимание с прякото излагане на силно слънце – това е свързано с много рискове. Продължителния престой на открито, дефицитът на течности и обилното потене водят до сгъстяване на кръвта. Когато кръвта е плътна тя забавя доставката на хранителни вещества до всяка клетка, а това крие риск от кислороден глад на всеки вътрешен орган.

С изпотяването губим важни минерали – микроелементите като магнезий и калий могат да доведат до дехидратация, а това нарушава здравия ритъм на сърцето.

Сърдечни удари и сърдечни пристъпи – в горещото време броят на случаи слънчев удар, инфаркт, инсулт се покачва драстично. Всичко е в резултат на затруднено кръвообращение и нарушен сърдечен ритъм. Рискът става двойно по-голям за хора със сърдечно-съдови заболявания или предразположени към такива. Образуването на тромби, спуквания на кръвоносни съдове, запушвания на вени излагат на риск много хора. Под опасност са както хората с ниско, така и тези с високо кръвно налягане.

Предпазване от горещото време – приемът на достатъчно течности (вода), ограничаване на енергийните напитки, алкохола и тежки и мазни храни ще ни направи по-концентрирани. Избягване на часовото слънцестоене в порядъка на 10:00-17:00 часа през лятото е най-добрата защита.

Съветът на лекарите – е да подхождаме с внимание към прогнозите за горещо време и да щадим мозъка и сърцето. Излизането на вън винаги трябва да е съпроводено и от допълнителни предпазни мерки – шапка, чад   

Facebook Comments