Как да съхраним здравето при високи температури през лятото
By Анастасия

Как да съхраним здравето при високи температури през лятото

Spread the love

Топла зима, студена пролет, дъждовно лято. Позната прогноза, а през последните години климата у нас като, че се настрои именно към този градус.

Каквато и прогноза да дадат синоптиците в лятото трябва да имаме едно на ум и да сме подготвени срещу извънредно високи температури.

В случай, че сте решили обратно на доскорошните методи на поведение, да обърнете по-сериозно внимание върху здравето си, то добре е и да научите за някои от съветите, които дават специалистите:

Внимание с прякото излагане на силно слънце – това е свързано с много рискове. Продължителния престой на открито, дефицитът на течности и обилното потене водят до сгъстяване на кръвта. Когато кръвта е плътна тя забавя доставката на хранителни вещества до всяка клетка, а това крие риск от кислороден глад на всеки вътрешен орган.

С изпотяването губим важни минерали – микроелементите като магнезий и калий могат да доведат до дехидратация, а това нарушава здравия ритъм на сърцето.

Сърдечни удари и сърдечни пристъпи – в горещото време броят на случаи слънчев удар, инфаркт, инсулт се покачва драстично. Всичко е в резултат на затруднено кръвообращение и нарушен сърдечен ритъм. Рискът става двойно по-голям за хора със сърдечно-съдови заболявания или предразположени към такива. Образуването на тромби, спуквания на кръвоносни съдове, запушвания на вени излагат на риск много хора. Под опасност са както хората с ниско, така и тези с високо кръвно налягане.

Предпазване от горещото време – приемът на достатъчно течности (вода), ограничаване на енергийните напитки, алкохола и тежки и мазни храни ще ни направи по-концентрирани. Избягване на часовото слънцестоене в порядъка на 10:00-17:00 часа през лятото е най-добрата защита.

Съветът на лекарите – е да подхождаме с внимание към прогнозите за горещо време и да щадим мозъка и сърцето. Излизането на вън винаги трябва да е съпроводено и от допълнителни предпазни мерки – шапка, чад   

Facebook Comments

  • No Comments
  • 07/02/2023