Имоти

Как се развива пазарът на български имоти днес и как стои въпросът. Какви цени поддържа той, са част от въпросите, които много от нас днес си задават.

Имоти

В резултат от икономическата криза и вземайки предвид факти, че имотите са дългосрочна инвестиция, а банковите депозити са обложени с данъци, можем да разгледаме луксозните имоти, като отделен показател. Той е един вид спасение на по-големите спестявания.

Продажбите на българския пазара на имоти през изминалите две години показват минимални цифри, но такива говорят и за постепенното им покачване. От статистики през минали години, става видно, че през 2011 година, ако цифрата  1 на 100 се увеличила значително.

Най-скъпи имоти в България са често разположени в големите градове на страната и курортните места. Сред предпочитаните курорти, където и днес интересът към имоти непрестанно расте са имоти на Банско.

Въпреки, че луксозните имоти са сегмент, тяхното значение се покачва през последните години. Цените на повечето имоти лукс започват цени за апартаменти и цени за къщи. Цените за луксозни жилища варират в диапазона на кв. м. в хиляди евро, а в извънредни ситуации достигат и стойности от над 2500 евро на кв.м. Съществуват и данни от проведени проучвания, че въпреки спада в стойностите на недвижими имоти, през годините на финансова криза, престижните жилища в страната да държат добри показатели. Това е основателно да се смята, че в България са едни от най-евтините имоти за цяла Централна и Източна Европа.

Сред водещите имоти, които будят интерес в чуждестранни купувачи са аристократични жилища, разположени в стари сгради или в идеален център по големите градове; курортни селища и модерни къщи в популярни квартали. Този тип имоти са с дворни места не по-малко от един декар площ и множество екстри; пентхаус-апартаменти предлагащи пленителни панорамни гледки. Към последните се числят имоти на Бнаско. Повечето от тях са до голф игрища, кънтри клубове или с панорами към планината. Всеки един имот на Банско предлага СПА, паркинг или собствен гараж и всички са СКИ имоти.

Цените на имоти към момента се определят и от интереса към тях, а според специалистите в този сегмент, продажбите им предстоят да бъдат реализирани и в идните няколко години.

Имоти

По данни от проведени прочувания, както и по мнение на агенциите за недвижими имоти, се забелязва оживление на пазара. Покачването в търсенето е в резултат нарастващия интерес на все повече потенциални клиенти, предимно мениджъри от международни корпорации и предприемачи българи и чужденци расте с голям интерес към имоти и апартаменти на Банско.

Наред с това предвижданията в подобряване състоянието на пазара за недвижими имоти в страната, очаква по-добри позиции в следващите години. Притока от свеж капитал ще се ускорява, а всичко това е в резултат заделените в момента на криза спестявания. Според тези и други данни се предполага, че част от заделените средства ще бъдат насочени към имоти в курорти, какъвто е Банско, а те са добра алтернатива за съхраняване и защита на покупателната способност от спестявания в условия на финансова нестабилност – повишена инфлация в глобален мащаб и ниски лихви.

Facebook Comments