След природно бедствие загубата на собственост не е само емоционален удар. Тя е и финансов удар. Необходимо е да извършите мащабен ремонт на дома си, за да можете да се върнете в него възможно най-бързо. Ето как да върнете нещата в нормален ритъм след природно бедствие:

Проверка за структурни повреди

Ремонт на апартамент

Първото нещо, което трябва да направите, е да оцените структурното състояние на дома си. Възможно е да има структурни повреди, които все още не са открити. Уверете се, че покривът е все още на мястото си, подът е все още там и основите са здрави. Ако имате някакви опасения относно структурната цялост на дома си, непременно го проверете от професионалист. Следващата ви стъпка е да оцените състоянието на комуналните услуги и осветлението. В много случаи водопроводните, газовите и електрическите линии са били повредени. В зависимост от степента на повредата може да се наложи да извикате изпълнител на възстановителни работи, който да се заеме с комуналните ви услуги. Може би имате някои проблеми с електричеството. В този случай трябва да го ремонтирате незабавно, за да можете да продължите да използвате неща от първа необходимост като хладилници, перални машини и други електрически уреди.

Възстановяване на комунални услуги и осветление

Ремотн на апартамент

След като сте проверили структурната цялост на дома си и комуналните услуги са възстановени, е време да оцените състоянието на имота си. Може да поискате да направите обход със застрахователя и изпълнителя на възстановителните работи, за да видите кои проблеми трябва да се решат веднага. Ако уредите ви са повредени, ще искате да ги поправите възможно най-скоро. В зависимост от степента на повредата може да се наложи те да бъдат подменени. За да започнете, уверете се, че имате достатъчно вода, електричество и газ за основните неща като тоалетните и уредите за готвене.

Преценете състоянието на имота си

След като имате основна представа за състоянието на имота си, е време да започнете да извършвате необходимите ремонти. При природно бедствие е лесно да се заловите с непосредствените нужди като храна, вода и подслон. Трябва обаче да имате и план за бъдещето. Когато се уверите, че имотът ви е в добро състояние за в бъдеще, това прави прехода към нормален живот много по-плавен. Когато оценявате състоянието на имота си, трябва да имате предвид следните въпроси:

  • Състояние на конструкцията – това включва покрива, структурната цялост на стените, структурната стабилност на основите и др.
  • Състояние на сградата – Това включва състоянието на стените, състоянието на прозорците и вратите и др.
  • Състояние на комуналните услуги – Това включва състоянието на водопроводните, газовите и електрическите инсталации и др.

Незабавно разрешаване на нерешени проблеми

Ремонт на апартамент

Докато извършвате ремонта, трябва да се заемете и с всички нерешени проблеми, които се нуждаят от незабавно внимание. Първо, трябва да сте сигурни, че семейството ви има достатъчно храна за следващите няколко дни или седмици. Може да искате да започнете програма за съхранение на храна или да създадете комплект за спешни нужди, за да ви помогне да преминете през този труден период. Искате също така да се уверите, че всички ваши близки, включително домашните любимци, имат достатъчно вода. Това може да означава, че трябва да се сдобиете с допълнителни резервоари за съхранение на вода или да се сдобиете със система за пречистване на вода, за да сте сигурни, че те имат чиста вода.

Направете необходимите ремонти

Ремонт на апартамент

След като всички непосредствени проблеми са разрешени, можете да обърнете внимание на ремонтите, които трябва да бъдат извършени. Преди да направите какъвто и да е ремонт, е важно да разполагате с бюджет и да имате план за бъдещето. Това ще ви помогне да се съсредоточите и ще ви предпази от скъпоструващи грешки, като например да не смените износения покрив или счупения прозорец. Ако знаете, че предстои ремонт, можете да предвидите бюджет за него и да се уверите, че той ще бъде извършен възможно най-бързо. Направете списък на всички ремонти, които трябва да извършите. Важно е да помислите за следните въпроси, когато правите този списък:

  • Видът на ремонта и очакваните разходи за всеки ремонт.
  • Сроковете, в които е необходим всеки ремонт.
  • Потенциални усложнения или проблеми, които могат да възникнат по време на ремонта.

Завършете с обобщение

В крайна сметка най-добрият начин да преминете през природно бедствие е да бъдете подготвени. Това означава да имате план, който очертава необходимите ремонти, и бюджет, за да сте сигурни, че ремонтите ще бъдат завършени навреме и в рамките на бюджета. Когато имате план и бюджет, можете да се справите с всякакъв вид бедствия, които ви сполетят. Подготовката за природни бедствия може да бъде объркваща и непосилна. Те могат да бъдат и голям източник на стрес, ако не сте сигурни какво да правите по-нататък. Не забравяйте да запомните тези 5 стъпки, които ще ви помогнат да се възстановите след природно бедствие.

Facebook Comments