Аранжировки с външни растения за двора и балкона

Красивата аранжировка на двора и балкона с атрактивни растения ни позволява да се радваме на природата в градски условия. С няколко красиви композиции може да превърнете своя балкон-градина в приказен оазис, където да отглеждате растителност в саксии и други съдове. Така ще се радвате на любимите си цветя, въпреки тесния балкон, а ако имате двор – още по-добре! Има някои пространствени и екологични ограничения обаче, които всеки градинар трябва да предвиди, преди да се заеме със засаждането.

Много фактори имат значение при избора на оформлението и структурата на балкон-градината или двора. Някои апартаменти и вили имат по-малки дворове и балкони, отколкото други, и градинарят може да се наложи да се адаптира към подходящите сортове. Някои по-големи растения имат сортове, които са по-малки и подходящи, но със същите естетически или хранителни качества.

Наличието на пряка слънчева светлина и разположението на балкона са фактори, които диктуват подреждането на растенията и навиците на градинаря. Някои растителни видове виреят по-добре на сенчести места, други – пък имат нужда от повече слънце. Ако осигурите сянка на отворената си тераса, ще имате по-голямо разнообразие на растенията, от които да избирате.

Когато избирате сортовете растения, подберете добра композиция от цветове и форми. Отделните растения трябва да са в синхрон и да не се засенчват помежду си. За целта подберете комбинация между вечнозелени растения и с неопадливи листа в различни цветове. Важното е да има хармония. Можете да създадете вертикални композиции и да подредите растенията на няколко нива. Красиво ще стои и ако цветовете на отделните растения се преливат, и ако контрастират. Изберете няколко вечнозелени видове за акцент, ако имате повече пространство. По-малкият балкон изисква и по-малко растения. В този случай изберете един вечнозелен акцент, който ще използвате за вертикалната композиция. Останалите растения нека са нечетен брой, тъй като ще стоят по-добре на общия фон.

За жълто-оранжев цвят можете да изберете топчестата туя Thuja occ. “Rheingold”. С жълти багри ще ви радват и някои видове евонимус, които са с неопадливи листа. Тях можете да комбинирате с тъмночервения кисел трън Berberis th. “Atropurpurea”. За вертикален акцент можете да използвате хвойна, златиста туя, теменужка и декоративни чушчици. Juniperus sq. “Blue Star” е с красив сребрист цвят. Може да съчетаете този вид хвойна с яркочервено растение. Като цяло сребристите и наситено червените багри си подхождат. Сребристият цвят стои добре и до растение с розови или пурпурни цветове.

Ако не харесвате ярките композиции, може да се спрете на билкова градина. Кулинарните виртуози от вас вероятно предпочитат да използват пресни билки при готвенето. Разбира се, може да си ги купите, но колко по-лесно е ако ги имате под ръка. Освен това със собствена билкова градина имате възможността да смесвате различни билки в малки дози.

За лесно поддържане на растенията на балкон при липса на слънце може да изберете нецъфтящи растения. Добър вариант са разновидностите на палми, бамбук, фикус, кротон, Хлорофитум, Дифенбахия. Различните видеове кактус могат да се отглеждат с малко грижи и поддръжка. Стоят красиво във висящи кошници, както и Нефрит и Хлорофитум.

Имате стотици възможности за превръщане на балкона или градината в земен рай. Избирайте растения, които ви карат да се чувствате добре и да забравяте грижите. С малко усилия ще си имате свое зелено кътче за отмора след тежкия работен ден.