Как да запазим тревата свежа през есента и сухото лято

Красивата морава изисква грижи и усилия, затова много хора се доверяват на професионалистите. За съжаление, техният начин на поддържане на зелени площи е продиктуван от създателите на торове, а не от тревата, ноу-хау или науката. Спрете безразборното торене на вашата морава, защото това стимулира бързия растеж на тревата, което пък прави тревните растения по-уязвими към болести и насекоми.

Възниква въпросът как да върнем добрия вид на тревата след горещите летни дни

  • Погрижете се за вентилацията на тревната площ, като използвате машина за леко повдигане на тревата. По този начин тревата се проветрява и освежава. Има голяма вероятност да са се образували мъхове или вредни гъби. Отстранените ги, както и стеблата на някои упорити глухарчета и други подобни растения.
  • Късната сеитба често помага да сгъстите и заздравите тревата, като засеете още семена. Добавете умерено пясъчно-хумусна пръст, за да подхраните почвата, и загладете.
  • Вече споменахме, че не трябва да прекаляваме с торенето, но и не трябва да го игнорираме и подценяваме. Наторете тревата през есента, за да я подготвите за зимата. Може да използвате специалната количка за по-лесно разнасяне. Не използвайте обаче високо-азотни торове. Най-рекламираните торове обикновено съдържат голямо количество азот, което кара тревата да расте бързо. Вашата морава ще бъде зелена, но уязвима към засушаване и болести.
  • Продължете с косенето, въпреки че през октомври тя започва да расте по-бавно. Оставете я в покой, когато падне сняг.
  • Моравата трябва да се почиства редовно, тъй като под шумата се образуват плесени. Есенните листа могат да задушат новите стръкчета, което налага редовното им отстраняване.

Сеитба в четири стъпки

  • Есента е идеалният сезон за сеитба. По това време на годината не е прекалено горещо, нито прекалено студено. Семената ще покълнат много по-лесно, отколкото през горещите или студените дни. Преди да пристъпите към сеитбата обаче трябва да подравните почвата. Направете го десетина дни преди разпределянето на семената. Отстранете камъчетата и минете с гребло, след което сте готови за сеитбата. Използвайте количка със ситовидно дъно, с която ще разпределите семената равномерно. Имайте предвид, че една шепа семенца ще ви стигнат за един квадратен метър.
  • Третата стъпка е валиране. Използвайте градинарски валяк или дъска, за да утъпчете добре почвата. По този начин осигурявате по-добър контакт между почвата и семената. След като приключите с валирането, полейте с маркуч.
  • Сухото време е враг на свежата трева, затова се налага вие да осигурите влага на моравата си. Не забравяйте да поливате редовно. Десетина дни след сеитбата ще забележите първите стръкчета нова трева.

Желателно е да не прилагате пестициди, инсектициди и фунгициди. Препаратите, които убиват живи същества (тези добри микроби плюс земните червеи, чрез които естествено се аерира почвата) няма да ви са необходими, ако се грижите за тревата. Здравословната трева (с много листна площ, бавен растеж и по-дълбоки корени) е по-твърда и устойчива към заболявания и насекоми. По-трудно е опазването на тревата през горещото и сухо лято. През този сезон използвайте разпръсквач за един час веднъж седмично или два пъти по 10 минути всеки ден. Мислете за насърчаване на корените да растат дълбоко, тъй като почвата изсъхва първо от върха.

0

Няма коментари

No comments yet

Вашият коментар