Browse By

Класификация на мултимедийните проектори според функцията

Обикновено хората, които обмислят закупуването мултимедия проектор са наясно точно защо им е необходимо това устройство, но не са достатъчно добре ориентирани в характеристиките на различните модели.

Предвид огромното разнообразие и това, че някои са доста скъпи, а правилният избор не е толкова лесен. Затова да разгледаме накратко класификацията им, за да успеете да изберете точно такъв проектор, който ще ви свърши най-добра работа за конкретната цел.

Какво включва понятието мултимедия проектор?

Мултимедиен проектор е самостоятелно устройство, което осигурява прехвърляне (прожектиране) на голям екран от информация, идваща от външен източник – компютър (или лаптоп), видеорекордер, DVD плейър, видеокамера, камера за документи, телевизионен тунер и др.

Класификация на проекторите

Според функционалното им предназначение проекторите могат да бъдат разделени на три основни групи:

  • проектори за домашно кино, игрални проектори (категория за домашно кино)
  • прожектори за индустрията на развлечения (за киносалони и др.)
  • проектори за бизнес и образование

Първата група е фокусирана основно върху възпроизвеждането на динамично съдържание (така нареченото “живо” видео), докато втората и третата група най-често са проектирани както за динамично, така и за статично съдържание.

Отделно трябва да се отбележат моделите мултимедия проектор, поддържащи предаването на информация в 3D формат. В последно време те се използват широко не само във филмовата индустрия, но и в образователни институции, музеи и така нататък.

Колкото до източниците на информация, то всеки проектор може да се използва по правило само в комбинация с външен източник на съдържание.

В някои модели обаче е възможно да свържете USB флаш устройство, с което можете да показвате снимки или видео. Някои проектори са оборудвани и с четци за карти, а това ви позволява да показвате съдържание от карти с памет. Такива характеристики са отличителните белези на конкретен модел и те задължително са посочени в списъка на основните характеристики на проектора.

Наскоро се появиха модели на проектори с вградени DVD плейъри, някои от които са оборудвани и с вградени съраунд високоговорители, които работят като интегрирани системи за домашно кино.

Що се отнася до проекторите, фокусирани върху бизнес приложенията, сред тях има все повече и повече модели, които могат да бъдат свързани чрез интернет кабел. Такива проектори могат да получават съдържание в локална мрежа.