Пътека от тухли за градината

Градинските пътеки са част от цялостния облик на градината. Можете да си направите пътека от тухли сами, но за целта ще ви трябват следните инструменти: шпакла, зидарска кофичка, кофа, дървени подложки, чук, трион, ъгъл за измерване и нивелир.

Необходимите материали за тази симпатична пътека от тухли са: тухли, разбира се, чакъл или ситен бетон, фин пясък, по-едър чакъл, смес за зидане, бетон за основа на стълбите, дървен материал, пирони.

Шест стъпки за оформянето на пътеката:

  • Изкопайте мястото, където ще се намира пътеката, до желаната дълбочина
  • Изсипете от финия чакъл (ситен бетон) за основа
  • Наредете тухлите и ги притиснете
  • Запълнете фугите
  • Оформете дупки за стъпала
  • Излейте основата за стълбите и я загладете

Освен ситен чакъл, можете да използвате и готова смес за зидане, в случай че мястото е по-натоварено. Така пътеката ще стане по-здрава и издръжлива.

Започнете с подготовката на основата, като изкопаете желаната дълбочина в почвата и изравните терена. След това насипете от ситния чакъл или бетон. Може да се наложи да използвате и по-едър чакъл за максимално уплътнение. Наредете тухлите и запълнете фугите с фин пясък (от 10 до 15 сантиметра). Може и да използвате и бетонна основа, върху която ще наредите тухлите и ще ги залепите със смес за зидане.

Първо: Подреждане на тухлите

Реденето на тухлите ще ви отнемe малко повече време в сравнение с бетонните плочи, но пък крайният резултат си заслужава. С тухли може да оформите интересни фигури, които ще придадат закачлив облик на градината ви. Изберете начина на подреждане на тухлите – хоризонтален, диагонален, кръстосан. Използвайте две колчета и канап за ориентир докъде да притискате тухлите. Тук ще влезе в употреба и дървеният чук, с който ще трябва да позиционирате добре тухлите с леко почукване.

Второ: Запълване на фугите

Използвайте фин пясък за фугиране, като го разпределите равномерно между отделните фуги. За целта можете да използвате метла. Дори да остане пясък върху настилката, това не трябва да ви притеснява. При използването на теракол обаче не цапайте настилката, защото после трудно ще изчистите.

Трето: Как да оформим извивки?

Можете да оформите извивките с пергел, направен от самите вас. За целта вземете един шнур и две дървени пръчки със заострени краища. За да избегнете евентуалното събиране на вода пък, направете лек наклон.

Четвърто: Оформянето на стълби

Понякога се налага да се направят и стълби в градината, когато теренът е стръмен или алеята води до тераса. В тези случаи натоварването е по-голямо и се налага използването на по-стабилни и издръжливи материали. Започнете с бетонна основа. Грундирайте със средство, което няма да позволи на бетона да замръзне. Оформете дълбочина около 80 сантиметра. Трябва да сте наясно каква ще е точната ширина и височина на стълбите. Може да използвате тухли 5,1 х 11,5 х 24 сантиметра, за да получите стълбище с височина 19 сантиметра. Ще получите ширина 37 сантиметра, което е идеалният вариант.

Имайте предвид, че бетонната основа трябва да отговаря на стълбището. За целта предварително си начертайте схема. Бъдете внимателни с размерите на бетонената отливка, за да получите задоволителен краен резултат. За изграждането на бетонната основа ще се нуждаете от кофражни дъски, които да поставите пред стъпалата. Това се отнася за случаите, при които стъпалата са до стената на къщата. Фугите вероятно ще са около 1-3 сантиметра.

Ще ви е по-лесно, ако разполагате със схема и точни размери. Нарисувайте и кофражните елементи. Вижте дали сте постигнали желания ъгъл с нивелир и укрепете.

Само за броени часове можете да оформите красива тухлена пътека, която ще улесни придвижването ви в градината. Използвайте въображението и оформете красиви тухлени фигури.