Защо е толкова важен балконът?

балкон тераса

Балкон и тераса

Балконът и терасата са неразделна част от архитектурния план и всяка къща или сграда не изглежда завършена без тях. Те формират малкото ни отворено пространство, което ни свързва с външния свят. Тези открити площи могат да се използват с развлекателна цел, а също така да ни осигуряват спокойствие, докато си пием сутрин кафето или чая. Затова е толкова важно да помислим за дизайна и обзавеждането на терасата. Само с някои малки промени можем да постигнем много повече, отколкото смятаме. Важното е да не превръщаме балкона в склад за ненужни вещи, а да го използваме оптимално за почивка и релакс. Предлагаме ви някои стъпки, които да следвате за преобразяване на балкона и терасата.

Консултирайте се с дизайнер

Консултирайте се със специалист какъв е капацитетът на вашата тераса, на какво натоварване може да издържи и към какви материали да се насочите. Няма смисъл от излишно натоварване, което от своя страна може да доведе до нежелани последици.

Целогодишно използване на терасата

Използвайте терасата през цялата година, а не само през топлите месеци. Освен това, помислете за осветлението, ако обичате да релаксирате на балкона вечерта. С повече въображение и желание можете да се радвате на уют и комфорт целогодишно.

Поддържайте нещата семпли

Оставете терасата да диша, не я затрупвайте с много мебели. Вероятно и вашата тераса е малка и нямате много пространство. Ненужните мебели ще направят това пространство още по-малко, а вие търсите обратния ефект, нали?

Гледката

Помислете за гледката! Ако терасата ви има изглед към паркинга, може да промените това със саксийни растения или завеси. Ако имате добра видимост, поставяйте предмети по протежение на страните, за да поддържат живописната красота.

Мебелите

Разгледайте моделите градинска мебел за тераса и балкон, които са с подходящи размери. Един или два стола и малка масичка може да бъде всичко, което да побере малкия ви балкон, но по-голямата тераса ви предоставя много повече възможности за обзавеждане. Изберете подходящи шкафове, в които да съхранявате инструментите си и други принадлежности.

Настилката

Помислете каква настилка да изберете за терасата и балкона. Светлите цветове ще създадат илюзия по-голямо пространство, а тревистият килим ще пасне идеално на красивата ви растителност. Теракотата е другата ви алтернатива, която се почиства лесно. Може да помислите и за дървена настилка.
Създайте приятна атмосфера, която предразполага към разговори. Поставете столовете, обърнати срещу най-добрия изглед. Сложете масата, така че да създадете зона за сладки приказки.

Цветята

Съчетайте цвета и дизайна на саксиите с общия вид. Ако терасата ви е южна, изберете папрати и бръшлян. На терасата със западно изложение може спокойно да отглеждате петунии, мушкато и сакъзчета, както и цитруси.
Добавете няколко архитектурни детайли на невзрачния балкон и тераса. Подбраните с вкус аксесоари и приспособления могат да направят чудеса.

Още за мебелите

При избора на мебели за балкон и терасата имайте предвид начина си на живот, финансовите си възможности, климатичните условия в района, където живеете. Трябва да сте сигурни, че избраните мебели действително ще се поберат на балкона ви, както и че са направени от подходящи за вашия климат материали. Мебелите за балкон и тераса обикновено са направени от пластмаса, ковано желязо или дърво, като всеки от тези материали има предимства и недостатъци. Пластмасовите мебели са евтини, но не и издръжливи. По-добре изберете мебели от по-тежки и сигурни материали, ако живеете на ветровито място.

Наслаждавайте се на хубавото време на слънчевата си тераса сред уют и спокойствие. Винаги може да ви хрумне нова идея за декорация и разкрасяване на балкона. Във вашите ръце е да превърнете това малко пространство в истински оазис.